۱۸۰ اقتصاددان، استاد دانشگاه و مقام پیشین در ایران با اشاره به جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و ایران خواستار «تغییر پارادایم» در شیوه حکمرانی جمهوری اسلامی شدند؛ در همین حال خبرگزاری فارس با انتشار مطلبی بر «تکرار» اعدامهای ۱۳۶۷ تاکید کرد.
بیانیه «۱۸۰ اقتصاددان، استاد دانشگاه و صاحب نظر» که روز سهشنبه ۱۶ تیر در رسانههای ایران منتشر شد خواستار انجام «اصلاحاتی در پارادایم حاکم بر نظام حکمرانی» جمهوری اسلامی شده است.
در این بیانیه که از جمله به امضای موسی غنینژاد، مسعود نیلی، ولیالله سیف، حسین عبده تبریزی، مسعود روغنی زنجانی و محمد ستاریفر رسیده آمده است: «این جنگ … میتواند نقطه عطفی تاریخی در پایانبخشی به ناکارآمدی، بیاعتمادی، سیاست خارجی منجمد و تبعیض و بیعدالتیها» رقم بزند.
این بیانیه همچنین خواستار «اتخاذ سیاستهایی نوین در جهت ایجاد و گسترش روابط بینالمللی بر مبنای تنشزدایی و تامین منافع اقتصادی، تضمین آزادیهای سیاسی و اجتماعی، رفاه و شایستهسالاری» شده است.
بیشتر در این باره: هشدار هنرمندان و فعالان مدنی: جان زندانیان سیاسی بعد از حمله به اوین در خطر استامضاکنندگان این بیانیه توصیه کردهاند که جمهوری اسلامی در عرصه روابط بینالملل راه «تعامل با کشورهای مختلف جهان» و «دیپلماسی و مذاکره سازنده با آمریکا و اروپا» را در پیش بگیرد و «نگاههای افراطی که محرک دشمنیها و درگیریهاست» را کنار بگذارد.
عباس آخوندی، زهرا کریمی، علینقی مشایخی، داود سوری، محمدحسین شریفزادگان، غلامعلی فرجادی، بهروز هادی زنوز، حسن درگاهی و محمود ختایی برخی دیگر از امضاکنندگان این بیانیه هستند.
این بیانیه در عرصه داخلی نیز خواستار «آزادی بیان صاحبان اندیشه»، «آزادی زندانیان سیاسی و محصوران» و «خارج شدن صدا و سیما و دیگر رسانههای جمعی دولتی از کنترل محافل افراطی» شده است.
انتشار این بیانیه با واکنشهایی همراه شد و از جمله روزنامه «وطن امروز»، نزدیک به محافل امنیتی، نویسندگان آن را به «نادیده گرفتن گرامر قدرت»، «تضعیف ساختارهای حاکمیتی» و «توهم نجات اقتصاد از طریق بازگشت به نسخههایی که خود عاملان بحران کنونی بودهاند» متهم کرد.
از سوی دیگر خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، روز سهشنبه یادداشتی منتشر کرد که عنوان آن چنین بود: «چرا باید تجربه اعدامهای ۶۷ را تکرار کرد؟».
در این یادداشت اعدامهای جمعی زندانیان در تابستان ۱۳۶۷ به عنوان «یکی از کارنامههای درخشان جمهوری اسلامی» یاد شده و در آن آمده است: «به نظر میرسد که امروز زمان تکرار این تجربه موفق تاریخی است.»
اعدامهای گسترده زندانیان در تابستان ۱۳۶۷ از سوی گزارشگر ویژه سازمان ملل به عنوان «جنایت علیه بشریت» توصیف شده است؛ با این حال نویسنده یادداشت خبرگزاری فارس از آن اعدامها با عنوان «مبارزه با تروریسم» یاد کرده و خواستار تکرار آن برای بازداشتشدگانی شده که آنها را به «انتقال اطلاعات به دشمن»، «قاچاق تسلیحات» و «زمینهسازی» برای حملات اسرائیل به ایران متهم کرده است.
خبرگزاری فارس افزوده است که «عناصر مزدور، اعم از ایرانی و اتباع، مستحق اعدام به شیوه سال ۱۳۶۷ هستند.»
یادداشت این خبرگزاری نزدیک به نهادهای نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی در حالی منتشر میشود که نهادهای مدافع حقوق بشر در هفتههای اخیر نسبت به تشدید فشار و سرکوب در ایران پس از جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و ایران هشدار دادهاند.